Hei
Navnet mitt er Ivar Jorde. Jeg er bosatt på Godlia i Oslo, pensjonist. Ivrig hobbysnekker, med snekkerbod i kjelleren. Tidligere programmerer. På disse nettsidene vil jeg vise fram bilder av ting jeg har laget gjennom årene. Det meste er laget av tre. Leker og mindre møbler. Nettsidene ble påbegynt i august 2017.
Motivasjon
Her håper jeg du finner inspirasjon til ting du kan lage selv. Jeg har i årenes løp klippet ut og samlet bilder av ulike snekkerarbeider, med tanke om en gang å lage noe liknende. Inspirasjon og motivasjon. Det å samle bilder i A4 permer har gått ut på dato. Det er søk på internett som gjelder. Jeg har fortsatt mye glede av de sju permene mine.
Tanken min er at jeg skal gi videre motivasjon jeg selv har fått fra utklippene. Inspirere videre ved å vise fram bilder av ting jeg selv har laget.
Hva du finner her.
Det er stort sett ikke så store prosjekter jeg har jobbet med. Jeg er en hobbysnekker. Det er en del mindre trearbeider her. Mye treleker. Noe har jeg også laget i leire og fått brent. Noen møbler. Jeg har alltid sagt at hvis jeg kan kjøpe noe som er like fint, lager jeg det ikke selv. Så dette er ting hvor designet skiller seg ut fra det som blir masseprodusert og fra ting det er mulig å kjøpe i butikken.
Noas ark
Det store prosjektet jeg har holdt på med i femten år, er fire båter jeg har gitt til barnebarn. Fire Noas ark. Båtene er fulgt opp med to dyr skåret ut i tre som gave til hver fødselsdag. To dyr til jul.
Båtene er lagd av trespiler, ca 2,5mmx30mm. Spilene er limt sammen til et klinkbygd skrog. Lette båter og god fasong. Skrogene er bygget etter en metode jeg har jobbet meg fram til på egenhånd. Jeg har dokumentert byggemetoden på nettstedet her under fanen Sjørøverskute. Det har blitt til fire fine Noas ark, inspirert av nederlandske ‘fluyt’ fra sekstenhundretallet. Pluss tre sjørøverskuter med det samme skroget.
Organisering av sidene.
Der jeg vil vise bilder av ting jeg allerede har laget, kaller jeg det et Prosjekt. Jeg har gjemt på en del av de bildene jeg selv hadde som utgangspunkt da jeg startet arbeidet. Jeg har også del arbeidstegninger, som jeg gjerne vil vise fram. Jeg skal ta bilder av litt detaljer, som kan være viktige hvis du vil kopiere det du ser. Eller hvis du vil lage noe eget, inspirert av mine ting. Vær grei og send meg et bilde, hvis du kopierer eller lager noe nytt, og du har tatt utgangspunkt i et prosjekt herfra.
Når jeg lager noe nytt, er planen å dokumentere prosessen med bilder. Dette blir presentert som Hvordan lage . . . Det blir ikke så store greiene. Ikke så veldig detaljert. Å sette i gang med fulle Youtube videoer som viser prosessen, blir overkill her. Videoer er opplagt populære. Ambisjonsnivået mitt ligger lavere.
Nytt stoff
Motivasjon for å starte opp disse sidene var, i stor grad, at jeg ville vise hvordan jeg bygget arkene og sjørøverskutene. Det er morsomt å legge ut bilder og skrive. Jeg har fortsatt med flere prosjekter etter at lekebåtene var dokumentert. Når jeg holder på med noe nytt nå, gleder jeg meg til å legge det ut.
Etter ett år ba jeg om reklame fra Google. Tanken var, at hvis de kan selge reklame, vil de sende meg oppover på søkelistene. Jeg får statistikk fra Google med besøkstall. Jeg har omtrent 15 besøkende hver dag. Halvparten kommer fra PC, halvparten fra telefon. Jeg synes at det er et høyt tall. 100 besøk i uka, uke ut og uke inn. Det inspirerer. Så det kommer mere bilder og greier framover.
Portfolio item
Nettsiden er lagt ut på WordPress.com. Temaet er Brunch Pro. Jeg valgte Brunch Pro fordi temaet har portfolio item, som jeg hadde fått et råd om å bruke. Noen av nettsidene er skrevet som side. De fleste postene er skrevet som portfolio item. Alle prosjekter er skrevet som en portfolio item av type Prosjekt. Da får jeg en slags innholdsfortegnelse over alle prosjektene. Det er en side der profilbildet for nyeste post kommer først og profilbilkdet for eldste post sist. Siden krever ikke egen koding, det er en side generert av temaet. Den genererte siden har jeg kalt Prosjekter . . . Tilsvarende med innholdsfortegnelsen Hvordan lage . . . Den inneholder alle portfolio items av typen Hvordan lage.
Jeg bruker standard Brunch Pro. Jeg har ikke lagt til egen kode. Jeg har prøvd litt. Uten suksess.
www.snekkerglede.no
Før jeg startet denne nettsiden, vurderte jeg i et par-tre år om jeg skulle ta initiativ til å starte opp et nettsted som var åpent for alle. Jeg hadde A4-mappene mine, hvor jeg hadde samlet utklipp med bilder av ting jeg kanskje skulle lage. Mappene ville jeg gjerne erstatte med et nettsted åpent for ulike prosjekter. Basert på innsendte prosjekter, men også noen egne.
I årenes løp har jeg hatt kontakt med andre for høre om det er mulig å stable på beina et nettsted der alle kan skrive inn. Jeg avslutter forsøket. Mener du, tross alt, at dette er en god idé, ta kontakt.
Det ser ut til at ulike grupper på Facbook er det beste stedet for å vise fram hjemmesnekrede ting til andre interesserte.
Det stedet jeg ofte går for glede og inspirasjon, er Pinterest.com. Hvis du ikke har vært på Pinterest.com ennå, gå dit! Pass på at du får maskulin vinkling i algoritmene. Du ser den maskuline vinklinga på min hjemmeside, søk etter ‘Ivar Jorde’. Pinterest.com er bokstavelig talt et overflødighetshorn av ideer og motivasjon. Høy kvalitet på det aller meste.
www.365slojd.se
Dette er en svensk nettside som retter seg mot barn og ungdom og sløyd. Likner mye på det jeg har skrevet lenger oppe om snekkerglede.no. Jeg har hatt skoleungdom i tankene når jeg har lagt ut ting. Jeg håper at spesielt siden om treskjeer kan appelere til de flinkeste. 365sløjd skriver selv, startades av föreningen Sveriges hemslöjdskonsulenter men drivs numera av Västra Götalandsregionens hemslöjdskonsulenter. De fleste ideene er innsendte bidrag.
Om bildene
Bildene på disse sidene er viktige. Jeg mener bildene er viktigere enn teksten. Jeg prøver å begrense mengden tekst.
Jeg er nøye med bra bilder. Er bildet dårlig, tar jeg et nytt. Eller jeg retter opp farger og kontrast. På de første bildene jeg tok, brukte jeg blits og skjerm som reflekterte lyset. Jeg har endt opp med en langt enklere oppskrift. Oppskriften bør kanskje varieres etter hvert. Enn så lenge fungerer den bra.
Jeg tar bildene mot en innervegg, alltid dagslys. Sol inn i rommet, eller overskyet og grått ute. Rommet har to vinduer, ett vindu bak meg og ett vindu til venstre. Bruker normalt et A3-ark som bakgrunn, eller en kartongplate. Arket ligger flatt som underlag og bøyes opp i bakkant som bakgrunn. Alltid stativ og selvutløser. Da unngår jeg bevegelse og uskarpe bilder. Blender 11 for å få god skarphetsdybde.
Bilder i stor versjon
Jeg har fulgt regelen at det øverste bildet på hver side, signaturbildet, kan hentes i stor versjon. Klikk i bldet. I tillegg til signaturbildet har jeg lastet opp noen andre store bilder. Da har jeg som oftest laget synlig tekst. Trykk i bildet for stor versjon.
Tekst
Det er viktig at teksten er lett å lese. Jeg er rask til å rette gammel tekst hvis jeg kjenner at det lugger. Alltid korte setninger. Slik jeg ser det er bildene det viktigste. Bildene skal fortelle historien. Jeg legger opp til at mange av dere som er på besøk, skroller nedover og følger bildene. At dere dropper inn i teksten her og der, og at dere er raskt tilbake til bildene igjen.
For å få lettlest tekst, unngår jeg den og det og de. Ikke: Da blir den glatt og fin. Heller slik: Da blir skjeen glatt og fin. Det skal være enkelt å hoppe inn i teksten, uten å gå tilbake til setningen foran for å se hva som er subjekt. Jeg luker ut muntlige fyllord som kanskje, vel og litt. Subjektet først og korte setninger. Far leser, mor syr.
Jeg kjørte tekst gjennom en liksanalyse. Liksanalysen teller antall ord i hver setning. Ser på hyppigheten av fremmedord og lange ord. Journalister som er opptatt av leservennlighet, bruker testen. Jeg havnet på Meget enkelt språk. Barnebok. Greit nok.
Innkjøp
Dette er en hobby. Jeg bruker noe penger på dette. Ikke så mye.
Jeg er ikke opphengt i nytt og dyrt verktøy. Jeg har det viktige, båndsag, slipeskive, arbeidsbenk og flere driller. Er det noe spesielt jeg trenger, kjøper jeg det. Jeg kjøpte en Dremehl drill da jeg skar ut en eskimojente i hvalrosstann. Jeg har ikke samlet et utvalg av lekkert verktøy som sjelden er i bruk. Båndsaga her jeg fått. Den ble laget før krigen på verkstedet til Løwner Mohn i Oslo. Faren min sto for innkjøp av en brannbil fra Løwner Mohn på sekstitallet. Den skulle til brannvakta på Herøya.
Jeg bruker penger på fine materialer. Jeg lager ikke ting fordi det er billig å lage selv og dyrt å kjøpe ferdig. Når sant skal sies, fattet jeg for noen år siden et vedtak om at jeg ikke skal ta hensyn til pengene når jeg kjøper materialer. Et litt hemmelig vedtak. Tanken er at jeg alltid bruker massevis av timer for å få det bra. Det er ikke viktig om jeg brukte 60 kroner eller 300 kroner da jeg kjøpte inn det jeg trengte. Det viktige er at det blir fint.
Jeg er opptatt av at bildene skal fortelle alt det viktge. Det blir en del tekst på denne siden Om meg. Når dere først har kommet til denne siden, definerer jeg dere inn i gruppa spesielt interesserte! Jeg regner med at dere tåler litt lesing.
Kreativitet og inspirasjon
På mange av sidene har jeg et avsnitt jeg kaller Inspirasjon. Det jeg vil vise, er hvor jeg har plukket opp ideen. Jeg vil vise hva jeg har føyd til. Jeg tar med et bilde av hva som var utgangspunktet og inspirasjonen. Jeg antar at dere som er innom her kan tenke tanken, idéen er bra, men dette ville jeg utformet litt anderledes.
Jeg lager stadig nye greier, og jeg tenker nå og da på hva som ligger bak kreativitet. Jeg omtaler meg selv som tålmodig og netthendt. Det er viktig. Men jeg regner meg egentlig ikke som spesielt kreativ. Heller enn å legge planer kreativt, er jeg åpen for å la meg inspirere av noe. Jeg ser noe jeg liker og gjør en endring. En liten endring eller en stor endring. Det blir jo noe nytt. Men viktige deler av det jeg gjør har jeg plukket opp hos andre.
Hjerter
Jeg har et eksempel i juletingene. De røde hjertene er den fineste julepynten vi har. To hjerter i filt, fylt med litt bomull og sydd sammen med symaskin langs kanten. Hjertene er ikke på noen måte min idé. Modellen er hentet fra et dansk blad med en artikkel om juleverksted med barna. I jula har vi filthjerter i alle vinduene i huset.
Etter noen år kom den enkle tanken. ‘Alle synes hjertene er fine. Kan jeg lage annen pynt på samme måte?’ Det ble varianter med med røde stjerner av filt. Engler, nisser, nissekoner og marsipangriser. Flere av dem er motiver hentet fra pepperkakeformer. Alt bygger på idéen bak hjertene. To biter klippet ut i rød filt, litt bomull og søm langs kanten.
En annen variant er små grantrær, 12 cm høye, med en liten fot. Bordpynt. To grønne filtstykker og litt bomull. Søm langs kanten.
Tegningen til elgoksen er ikke min. Oksen er nøyaktig kopi av julepynt kjøpt for mange år siden. Tjukk, rød filt med litt bomull. Kjoler med paljetter er heftig mote i 2023.
Kråker
Kråkene er også eksempel på noe inspirasjon og noe eget. En venn kjøpte en håndukke i Wien. Jeg laget en kopi av dukken. Du ser den på bildet nedenfor. Originalen og min kopi er like nesten ned på millimeternivå. Min dukke har gult, matt nebb. Originalen har samme nyanse i gult, men blank maling. Ellers er original og kopi dønn like.
Kopi av kråke kjøpt i Wien
Etter litt tid laget jeg én kråke til, samme idé, men med svarte strutsefjær fra en stola. Vinger som kan løftes. Seinere ble det enda to hånddukker, som jeg ikke har bilder av her. En papegøye med rød pels, og en ugle med brune strutsefjær.
Så det meste av det kreative jeg faktisk gjør, oppfatter jeg som en liten endring på noe jeg ser i en butikk, eller som jeg finner bilder av på nettet. Det viktige er inspirasjon! Min lille eller store variasjon, er det som utgjør det kreative i denne prosessen.
Egne ideér – klinkbygde skrog til båtene
Jeg gjentar. Jeg mener at det meste av det jeg viser på disse sidene, er min egen vri på ting jeg har sett. Mye fra Pinterest.com. Likevel er det saker jeg viser her, som oppsto i mitt hode, helt fra start.
Båtskrogene til sjørøverskipene og til Noas ark er i det store og hele min greie. Skrogene startet med en plan i hodet og en bunke trespiler i hånda. Etter prøving og feiling endte det opp som lekebåter med sterke, nette og fine skrog.
Mitt opplegg. Spiler av mahogny. 3 cm brede og 2.5 mm tykke
Før jeg bygget båtene, hadde jeg, sant å si, mange år bak meg med roing og vedlikhold av en åtte meter lang oselver. Oselveren er bygget av bare12 furubord. 45 cm på det bredeste og 11 mm tykke. Klinkbygget som mine lekebåter. Det er opplagt at jeg har tatt med meg noe fra båtbyggerne i Hardanger.
Taklamper
Jeg har to taklamper på disse sidene. De er også er mine fra bunnen av. Den ene lampeskjermen er laget av pappkrus. Her var det på samme måte som med båtene. En haug med små krus på bordet, en plan og en stiftemaskin i hånda. Prøving og seriøs feiling. Etter noen dager og mye fundering og diskusjoner med venner, hadde jeg en kule av ketsjupkrus fra Burgerking.
Min idé
Bildet nedenfor er av taklampe med trespiler og papir. Den første utgaven var en skjerm med bare papir. Tolv femkanter klippet ut av stivt papir og limt sammen i kantene. Den versjonen jeg har her, er satt sammen av tolv femkantede trerammer laget av tynne eikelister. Rammer av eikelister med papir påklistret. Limt sammen i hjørnene. De blir 20 trekanter mellom listene, som også er påklistret papir.
Når sant skal sies er jeg litt stolt, både av båtene og av lampene.
Min idé
Lykke til
Som jeg har skrevet mange ganger. Jeg håper at det dere ser her kan inspirere. At dere lager noe rett etter mine ting. Eller like morsomt, at dere lager en variant av noe dere ser her.
Mailadresse
Jeg ikke satt opp kommentarfelt til sidene. Har du kommentarer du vil sende meg, kan du bruke min vanlige mailadresse.
i.jorde@online.no
Hva jeg presenterer
Dette er ment som ideer til inspirasjon for dere som er innom. Ikke først og fremst skryt for å vise fram det fineste. Litt selvskryt er det. Jeg prioriter det jeg tror er kan være motiverende. Jeg har en snekkerbod med de viktigste maskinene i kjelleren. Det betyr at jeg enkelt kan snekre ting som er litt mer kompliserte. Men jeg har også mange ting som er enkle å lage. Morsomt om du finner noe eller har funnet noe her. Lykke til!
Hilsen Ivar
Litt forskjellig til slutt:
Sliping av kniver
Jeg fant denne siden på nettet. Den anbefales på det varmeste. En video fra Høgskolen på Vestlandet.
Lenke til videoen sliping og bryning
Morsomme butikker
Dette er seks butikker i Oslo. Er du på utkikk etter noe utenom det vanlige, er dette steder å gå.
KEM Kunstnernes eget materialutsalg.
Som navnet sier, stappfull av alt en kunstner eller kunsthåndverker ønsker seg. Se nettbutikken. Ligger litt utenom sentrum, nær Mathallen ved Akerselva. Brenneriveien 9B. For øvrig er også Mathallen et morsomt sted.
Christ Engebretsen & Søn AS
Flott butikk med kunstnerartikler. I sentrum, nær Etnografisk museum og Tullinløkka. Pilestredet 27.
R Bergersen AS
Dette er butikken for beslag. Stort utvalg. Litt utenfor sentrum, østover. Trondheimsveien 47
C Hemsen AS
Imponerende utvalg av skinn og lær på Uranienborg. Ikke dyrt. Niels Juhls gate 68.
Norway Designs papir
En avdeling av butikken Norway Designs. De har all verdens papir. Tidligere holdt de til i kjelleren til Odd Fellowgården ved Nationaltheateret. Jeg tror de har hatt butikk der i 70 år. Nå har de flyttet til Lille Grensen. Papiravdelingen er med på lasset. Ned i kjelleren.
Norway Designs nettbutikk for papir
Zachariassen Jernvare AS
Isenkram på Torshov. Den gamle typen. Rette stedet for messingskruer og annet fint
Trelast i indre Viken
H.C. Thaugland
Her har de flott listverk. Ligger på Storo, ved Ring 3 i nord. Vitaminveien 5. De har også utsalg på Vækerø og Abildsø.
Billingstad Trelast
Stort utvalg av finere trelast. Teak og mahogny. Antar at de har mange kunder blant båtfolket. Ligger i Asker, vest for Oslo.
Oslo Finérfabrikk
Stedet for materialer til møbelsnekring. Totommers planker i høye reoler. De hadde tidligere åpent for private. Nå selger de bare til bedriftskunder. Hvis jeg skal lage mer møbler, vil jeg ta kontakt med et snekkerverksted og høre om de kan kjøpe inn for meg. Jeg har kjøpt bjørk og kirsebær og teak i hele planker. Ligger på Frysja, der Akerselva starter i nord.
Fellesverkstedet
Et verksted for alle på Grünerløkka i Oslo. Jeg har tatt en titt, men jeg har ikke brukt det selv, så langt. Det ser ut til å være et veldig morsomt prosjekt. Seilduksgata 29K.
De skriver om Hvem vi er: Fellesverkstedet er en ideell organisasjon, stiftet og driftet av folk fra kunst- og designverdenen. For hvem? Vårt mål er å gi alle tilgang til profesjonelle produksjonsforhold. Du betaler etter timerater for lån av maskiner og verktøy.
Nettsteder
norskkniv.no
Nettside drevet av Norsk Knivforening. De har tydeligvis gode kontakt med Norsk Skogmuseum på Elverum. Jeg har selv bare sneiet innom kniver. Her er det utrolig mye flott!
365slojd.se
Svensk side. I all hovedsak innsendte ideer om hva man kan lage på sløyden.
hardtre.no
Hardtre.no sier om seg selv at de er «opprettet for å tilby hobbysnekkere et sted å handle trevirke» Kan man ønske mer?
snekkerrobert.no
Trematerialer
sloyd-detaljer.no
Mye materialer til hobbybruk. En del verktøy
tools.no
Jeg har kjøpt blad til båndsaga hos Tools. Clas Ohlson har bånd som passer til min sag. Det er enklere å kjøpe der. Tools har sandpapir i 50 meters ruller. Anbefalles. De har verktøy for profesjonelle.
Snekkerglede
Trearbeid som Hobby
Møbelsnekker i Norge (hobby og proff)
Tre grupper med mye aktivitet.
Gå til: