Disse etikettene er skrevet ut på printer. A4 arkene i printeren har lim på baksiden.
Inspirasjon
Jeg trengte rett og slett etiketter til 40 glass honning. Glassene er kjøpt på Honningcentralen, som har flere typer og størrelser. Jeg har et honningglass med en etikett jeg synes er fin. Det er 250 gram honning fra ByBi i Oslo. Teksten er printet på et trykkeri på transparent folie. Enkel tekst: honning fra i håndskriftlignende font. BYGDØ KONGSGÅRD i formell tekst. smaken av Gartneriet i håndskriftlignende font. ByBis logo til venstre for teksten.
Det var ikke aktuelt å kopiere Bybis etikett direkte. Det er deres logo, som de vil ha for seg selv. Dermed gikk jeg ut på nettet. Der fant jeg haugevis av Honey bee etiketter. Det er to hovedtyper som jeg ikke liker så godt. Den ene er med tegninger av blide bier. Bier er lodne og arbeidsomme og de stikker. De er ikke søte. Den andre typen er grafisk streng, med formelle fonter. Litt som elegante flasker med manneparfyme.
Jeg likte denne, feminin i stilen. En viktig del av kundene mine er mammaer som kjøper julepresang til svigermor og svigerfar.
Bildet har jeg hentet fra en side hvor en grafisk designer har tegnet ut et stort antall ulike ideer. I teksten har hun skrevet ‘I hope somebody can use this.’
Ramme og tegning
Tegneprogrammet jeg bruker kan hentes gratis på nettet. Det heter Paint.net. Programmet ligner på vanlig Paint, men er mer avansert. Det er det beste tegneprogrammet jeg har brukt. Jeg har arbeidet med proffe og dyre tegneprogrammer.
Den originale etiketten ble hentet inn i Paint.net. Tegningen av kuben ble lagt i èn tegning, kalt Tegning.jpeg. Rammen i en annen, kalt Ramme.jpeg. Rammen ble rensket for all tekst og tegning. Så ble rammen finjustert i størrelse slik at ytterkantene målte 62 mm i høyden, som ga 48 mm i bredden. Tilpasset glassene. Tegningen av kuben ble gjort litt mørkere, og fikk litt mer kontrast. Den originale tegningen har svakt grå bakgrunn. Det ble en del jobb med å fjerne det grå, og erstatte det med hvitt.
Deretter ble tegningen limt inn i ramma. Start med Tegning.jpeg . Verktøy ->Rektangelvalg. Markér bikuben. CTRL-C. Åpne Ramme.jpeg. CTRL-V. Flytt bikuben til riktig posisjon i ramma. Her må størrelsene passe. Det var nødvendig med prøving og feiling med varierende størrelser på tegningen Tegning.jpeg, før størrelsen på bikuben ble riktig.
Fonter
Originalen har håndtegnet tekst som er kjempefin. Jeg ga meg ikke ut på å tegne tekst for hånd. Da ble det 1001fonts.com. Man skriver teksten, GODLIA, inn på nettsiden, og ser hvordan det tar seg ut med ulike fonter. Det ble Della Respira. Fra skjermen kopierer jeg med et standardprogram på Microsoftmaskiner, det heter Utklippsverktøy. Lagrer teksten som Godlia.jpeg. Åpner Godlia.jpeg i Paint.net. Verktøy->Rektangelvalg. Velger teksten. CTRL-C. Åpner Ramme.jpeg. CTRL-V.
For teksten til honning fra brukte jeg søketagen Handwritten på nettsiden 1001fonts.com. Her ble det en del prøving og feiling. Endte med fonten Mumsies. Mumsies er uryddig. Her er samme etikett med en alternativ font som er litt roligere.
Trykking
Etiketten fra ByBi, som var utgangspunktet mitt, er trykket i et trykkeri på transparent plast. Jeg fikk trykket 300 transparente etiketter på samme trykkeri. Mange kroner. Det ble ikke fint i det hele tatt. ByBis etikett har tykkere bokstaver enn det jeg har. Og de har mindre glass, så det kommer en del lys inn i glasset. Teksten og tegningen min forsvant mot den mørke honningen. De 300 etikettene på transparent plast endte i papirkurven.
Løsningen ble å trykke på papir. Jeg har sett på nettet at mange limer etiketter på ølflasker med eggehvite. Lett å løsne. Jeg var redd limet skulle bli for svakt, og lette etter etikettark for printer på nettet. Jeg fant ark hos Kjell&Co. Du må velge mellom lim hvor etiketten kan løsnes eller lim som fester permanent. Jeg valgte versjonen som kan løsnes. Helt fint. 126 kroner pr pakke. Det er plast bak arket når du legger det i printeren. Denne plasten er lett å løsne når etikettene er kuttet opp i riktig størrelse.
Jeg har sett at noen bruker blankt fotopapir, som de limer på glasset med fotolim. Jeg testet det, men likte det ikke. Jeg synes det matte papiret fra Kjell&Co er en enkel og bra løsning. Mange har kommentert at etiketten er fin.
A4 ark med 12 etiketter
Det ble plass til 12 etiketter på ett A4 ark. På det samme arket er det plass til etiketter til baksiden av glassene med teksten SommerOslo på glass.
Etiketten ble laget ferdig i Paint.net. Så laget jeg en ny, tom tegning i Paint.net, størrelse 21×29.7 cm, kalt Ark.jpeg. Med Ctrl-C CTRL-V limte jeg etiketten fra Etikett.jpg inn oppe til venstre på arket. Ca 1 cm avstand mellom etikett og kanten av arket.
Så dupliserte jeg etiketten i en rekke øverst. Her er det viktig at alle etikettene ligger på én linje bortover. Det er vanskelig å få nøyaktig samme høyde hvis man flytter kopien med kursor. Dette er et triks du kan bruke i Paint.net. Kopier først, Verktøy ->Rektangelvalg, marker etiketten, CTRL-C. Så CTRL-V. Ikke flytt med kursor. Bruk høyre piltast mange ganger. Kopien beveger seg mot høyre. Du holder høyden. Stans å trykke høyre piltast når avstanden mellom de to rammene er 4 mm. Du har to etiketter på arket. Gjenta CTR-V. Bruk høyre piltast, og stans når avstanden mellom ramme 2 og ramme 3 er 4 mm. Gjenta med etikett fire.
Flytt første rekke nedover på samme måte. Vektøy->Rektangelvalg, markér fire etiketter. Så CTRL-V. Bruk nedover piltast og flytt de 4 etikettene nedover. Stans når avstanden mellom rammene er 4 mm. Gjenta for tredje rekke.
Rammen rundt baksideetiketten SommerOslo på glass er like bred som forsideetiketten. Disse rammene ligger på linje rett under forsideetikettene. De rette linjene må du ha når du skal klippe opp.
Jeg fant at 4 mm er fin avstand mellom rammene. Jeg klipper med en giljotin jeg har kjøpt hos Staples.no, Fiskars papirkutter til knappe 200 kroner. Du klarer aldri å kutte midt i den 4 mm breie margen mellom rammene. Men med så mye som 2 mm kant på hver side av rammen, kan du treffe ørlite skeivt uten at det ødelegger. På utsiden av de 24 etikettene må du ha ca 1 cm fri kant, som kuttes etter printing. Tegningen treffer ikke nye ark på nøyaktig samme millimeter hver gang. Har du 1 cm kant, har du litt å gå på.
Gå til: