Dette startet litt overraskende med en auksjon på Lauritz.com
Av og til går jeg inn på sider med nettauksjoner. Ofte på Blomqvist.no, som stiller ut gjenstandene i et stort lokale på Fornebu utenfor Oslo. Antikviteter av ymse slag. Denne øksa er fra Lauritz.com i Danmark.
Flintøkser er ikke ikke noe man finner hist og her i Norge. I Danmark er det etter alle solemerker annerledes. Jeg er overrasket over at det er går an å eie og kjøpe gjenstander fra yngre steinalder. Som privatperson, uten videre. Men det er altså mulig i Danmark. I Norge gjelder regelen at alt man finner i jorda som er fra før 1537, fra før reformasjonen, er Statens eiendom.
På Lauritz.com var det et salg av funn fra området rundt Horsens, sør og øst på Jylland. Øksene og pilspissene og flintdolkene var delt opp i 10-12 lott. Jeg tenkte at dette er en sjanse jeg måtte gripe når den var der, og endte opp med et ev lottene, fem øksehoder. Hva slags samling det var, sto det ingenting om. Min antakelse er at det er et museum som solgte det de hadde og ikke trengte. Muligens et historielag som har hatt en stor samling etter utgravinger på tredvetallet. Det kan også være et arveoppgjør etter en privatperson. Alt litt rart for en som er vant til norske regler.
Fire av øksene mine er slipt, delvis med fin egg. Det er noen huggskår, skader, som ødelegger deler av den slipte eggen. Den lille øksehodet til venstre er bare hugget, ikke slipt.
På den lyse øksa lengst til høyre på bildet over, er det skrevet med blyant 4/9 1938 Snaptun. En notatbok fra utgravingene ble auksjonert bort som del av et lott. Jeg fikk ikke boka, men jeg fikk med et bilde fra notatene om øks 12 på bildet over. Flintøkse, Tykmavede, uslebne. Fundet paa Palsgaards marker. Det var andre stedsnavn på andre økser i andre lott. Jeg fant alle navnene i et lite område sør for Horsens. Horsens ligger på Jylland, østsiden og helt i sør.
Jeg lette på nettet etter flintøkser og Horsens. Flint dannes i hulrom i kritt. Alle disse øksene er hugget i flint. I området er det et gammelt flintbrudd, hvor det ble tatt ut emner direkte fra fjellet. Det er også mye løs flint på strendene i området.
Jeg har laget skaft til ett av øksehodene. Det er morsomt å kjenne øksa i hånda. Tenkte at dette er en av tingene jeg lager som vil eksistere i mange, mange år. Brukte fint materiale, valbjørk, som jeg beiset mellombrun. Ikke sterkt materiale, men elegant. Fødselsdagsgave til barnebarn.
Kulturhistorisk museum
Jeg synes at det er omtrent utrolig at jeg, en privatmann, kan kjøpe steinalderøkser. Jeg skjønner at disse greiene er mer dagligdags i Danmark enn her. Men likevel. Jeg tok med øksene og steinalder pilspisser jeg også har kjøpt hos Lauritz.com til Kulturhistorisk museum i Fredriksgate her i Oslo. Jeg ville høre hvordan ting er. Der fikk jeg snakke med en arkelog. Hun syntes dette var ordentlig morsomt.
Hun sa, enkelt og greit at vi snakker Danmark. Hun fortalte at i Nordtyskland er det et årlig marked hvor sånne ting blir solgt.
Jeg trodde at økser med skaft ikke var noe man hadde i steinalderen. At man holdt steinen i handa og hugget. Jeg skrev, som jeg trodde, at skaftet dukket opp da den første steinaldermannen ble tegnet i en vitsetegning. Det var litt skuffende, for øks med skaft er et flott verktøy å hugge med. Den ligger godt i hånden.
En tid etter at jeg skrev denne siden, fikk jeg mail fra en arkeolog ved Kulturhistorisk museum i Oslo. Jeg tok feil! Det er funnet økser med skaft. Ofte ask. Det er ikke funnet rester etter skaft i Norge. Han sendte dette flotte bildet fra en utgraving i Danmark.
Gå til: