Skutesiden på de to nye båtene er laget av mahognispiler, dekket er av eik.
Skrogene er laget av trespiler av mahogni. 2.5 mm tykke, 29 mm brede, 65 cm lange. Den første båten laget jeg av kvistfri furu. Den ble beiset brun. Jeg liker ikke så godt beiset furu. Jeg beiset mange ganger, slik at den ble brunsort, før jeg var noenlunde fornøyd.
Til de tre neste båtene laget jeg spiler av teak. Kjøpte hele planker av teak hos Oslo Finerfabrikk. Plankene var 5 cm tykke, 20-30 cm breie, og 4 meter lange. Kjøper man hele planker, blir ikke teak så dyrt. Oslo Finerfabrikk har sluttet å selge til privatkunder, de selger bare engros til snekkerverksteder. Skal du kjøpe teak eller mahogni i hele planker i dag, må du antakelig alliere seg med et profesjonelt verksted, og be dem kjøpe inn på dine vegne. Etter at båtene var ferdige, satte jeg dem inn med teakolje. Flott materiale.
Båt nummer fem, den første sjørøverskuta, ble laget av spiler fra en trepersienne, funnet i en kontainer da Bar Barouqe i Bygdøy Allè ble pusset opp. Spilene er 2 mm tykke, 35 mm brede. Jeg pusset av et tynt lag lakk på hver enkelt spile, slik at limet skulle feste. Spiler fra en persiennne er veldig fleksible og sterke og enkle å jobbe med. Men jeg likte ikke veden. Veden var helt uten liv, litt billig. Veden tok beis fint, men skroget ble ikke så elegant. Mye jobb, og litt simpelt materiale.
Jeg har kjøpt inn mahogni til de to båtene jeg lager nå. Mahogny tar beis bedre enn noe annet treslag. Dyrt som faen. Ikke simpelt. Kjøpt hos www.billingstadtrelast.no. Jeg kjøpte 28 x 120 mm, 170 cm lang, og 12 x 28 mm og 200 cm lang. Tror det er nok til to båter. Seiner kommentar: Båtene er ferdige. Det ble akkurat nok mahogni til to båter.
Alle båtene har spanter og dekk av eik. Eik er ikke dyrt, men ser fint ut. Etter min mening er brunbeiset eik et flott materiale til dette. Jeg har kjøpt to rimelige hylleplater av stavlimt eik, og skal skjære til èn og èn stav i passe størrelser. Halvt så tykke som hylleplatene.
Verktøy
Jeg bruker båndsaga flittig. Likedan en pusseskive med grovt sandpapir. Høvel. Vanlig trelim. Trelimet fester bra, selv om spilene er fuktige fra oppvarmingen.
Dampkammer
Jeg varmer spilene i kokende vann for å få dem myke. Jeg har en 30 liters gryte som jeg fyller til litt over midten med vann. Kokeplate i verkstedet. Koker opp vannet og setter spilene oppi. Varmtvannet og dampen løser opp limstoffet i veden, linginet, slik at det er lett å bøye spilene. Spilene blir myke etter 10 minutter i kokende vann eller damp. De holder seg fleksible i et par minutter
Alternativt kan du lage et dampkammer av en kjele med vann som koker. Dampen ledes inn i et nedløpsrør fra en metalltakrenne. Det er mange beskrivelser av dampkamre på internet. Søke etter steam box for bending wood. Ett eksempel her: Glen’s steam box
Gå til: