Så langt har båten hatt akterstavn og forstavn av kryssfiner. Nå skal akterstavnen fjernes og forstavnen dekkes.
Ny akterstavn
Kryssfinerplata i bakkant har vært et feste for skruene jeg brukte for å holde spilene på plass. Nå skal den erstattes av en 8mm tykk plate av mahogni. Mahogniplata har omtrent samme form som kryssfinerplata. Den er ca 1 cm bredere enn kryssfinerplata, fordi den skal fylle ut mellom spilene litt lenger framme. Spilene bøyer her utover.
Mahogniplata må pusses så den blir skrå i kantene. Den skal følge spilene så godt som mulig. Den må prøves på plass, og pusses slik at den følger spilene bedre. Gjentatte ganger med tilpasning. Bruk gjerne fil og rasp for detaljer. Sprekkene i bakkant, som du ikke ser mens du jobber, blir synlige når kryssfinerplata er borte. Når bakerste plate er borte, fylles sprekkene med fugemasse. Det blir OK, men ikke helt pent. Så jobb med pussinga, slik at mahogniplata treffer spilene best mulig.
Mahogniplata smøres med lim i kanten, og settes på plass. Det skal være et hulrom på ca 5 mm mellom de to platene. Du trenger hulrommet for å kunne sage igjennom alle spilene når limet er tørt.
Det blir limet mellom mahogniplata og spilene som holder båten sammen i bakkant. For å lage en sterk skjøt, er jeg raus med lim. I tillegg lager jeg hjelpespanter av et 12 mm granbord. De følger krumningen av båten, de er skrå i kanten så de følger spilene. De limes fast med mye lim.
Disse hjelpespantene er kanskje ikke nødvendige. Men de sikrer at det blir en sterk skjøt. Det er sterke krefter som skal holdes på plass med lim. Som det heter i sangen, fiskebolla lengter etter havet. På samme måte er det med spilene, de husker at de en gang var rette. Blir spilene fuktige, vil de prøve å strekke seg. Jeg lager seinere to korte hjelpespanter i forkant, tilsvarende de to det er bilde av i bakkant. Det sikrer baugen.
Utbygg bak
Et trekk som er typisk for 16 hundretallsbåtene, er et utbygg på utsiden av akterspeilet. Øverst oppe er det antakelig lugarer som stikker ut. For å imitere et slik utbygg, i hvert fall til en viss grad, limer jeg på en 14 mm kloss på utsiden øverst. Den stikker også 1-2 cm ut på siden. Denne klossen festes med lim før de siste 3 bordgangene limes på. De øverste bordgangene limes til denne klossen. Du ser det på bildet av akterspeilet nederst på denne siden.
Ny forstavn
Jeg limer inn en 6 cm høy plate mellom spilene i forkant. Denne plata er bakkant for klossen med hullet til baugspydet. Se bildet nedenfor.
Hittil har baugen vært hakkete og stygg. Den opprinnelige forstavnen av kryssfiner er dekket av spiler, så den synes ikke lenger. Det tid for å montere en ny forstavn utenpå spilene. Den nye forstavnen av mahogni er 20 mm bred. Den er bred for å dekke hull og litt stygge ting i spilene.
Jeg setter baugen mot slipeskiva, grovt sandpapir, gradasjon 40. Så pusser jeg et flatt spor, inntil 20 mm bredt. Hakkene blir borte. Du får en flatt anlegg, et 15 til 20 mm bredt og flatt spor, som forstavnen kan limes mot. Når forstavnen er på plass, ser det ut som om spilene er kuttet til i perfekt lengde og vinkel, slik at de akkurat treffer forstavnen. Bløff så det holder, men det ser veldig fint ut.
Forstavnen må først skjæres til, slik at innsiden forstavnen har fasongen til baugen, sånn noenlunde. Deretter må den fintilpasses. Jeg bruker rasp. Forstavnen skal følge baugen perfekt. Baugen kan også pusses litt ekstra, for bedre tilpasning. Ikke 1 mm glipe.
Forstavnen avrundes og limes på plass. Festes fra innsiden med skruer, mens limet tørker.
Man må akseptere at noe blir skeivt
Jeg legger mye arbeide i å få ting i vater og lodd. Skroget skal være symmetrisk om midtlinjen. Det skal være samme avstand fra midtlinjen til bordet på babord side som til bordet på styrbord side. Fra første til siste bord. Det er ikke så lett å vatre opp en modellbåt under bygging. Det blir mye sikting og mål med tommestokk og øyemål. Det er heller ikke så lett å få alt riktig, når hovedfokuset er rettet mot at skroget skal krumme seg litt mer for hvert bord som limes på. Særlig i baugen baller det på seg med greier.
Målsetningen blir da at det hele skal være bra nok. Jobbe nøyaktig som best man kan, men også akseptere at noe blir litt skeivt. Dette er en lekebåt. Verken mer eller mindre. Da må bestefars trang til perfekte løsninger vike. At den fungerer som en lekebåt er det som betyr noe.
Man må forsøke å svare på spørsmålet: vil det som er skeivt her, irritere når båten er ferdig? Ikke et lett spørsmål. Det er tusen kroners spørsmålet. Er svaret ja, må man selvsagt rette opp det gale.
Denne måten å bygge båt på, tror jeg ikke er så god, hvis det er en mer eller mindre perfekt modellbåt man skal lage.
Jeg er påpasselig med noe. Dekkene skal være i vater. Særlig det laveste store dekket skal være i vater, og ripa på begge sider av dette store dekket skal være like høye. Mastene skal være i lodd, sett forfra og sett fra siden.
Baugspydet skal peke rett fram. Det uakseptabelt om avviket er på over 1 mm. Du ser klossen som holder baugspydet på bildet over. Jeg festet først klossen med skruer, og boret hullet til baugspydet. Det ble skeivt. Jeg pusset baksiden av klossen til det skeive var rettet opp. Så ble klossen festet med lim. Det samme gjentok seg på båt nummer to.
Ny forstavn på båt nummer to.
Denne måten å feste forstavnen på, som jeg har beskrevet over, har jeg brukt på de fem ferdige båtene. Denne måten, at jeg pusset et 20 mm bredt spor i baugen, fungerte også bra på den ene av de nye sjørøverskutene. På den andre nye båten var baugen så hakkete, sett fra siden, at det var vanskelig å lage et slikt plant spor. Løsningen ble å felle forstavnen inn i bordkledningen.
Saget en 20 mm bred åpning i bordkledningen. Tilpasset forstavnen slik at den passet inn i dette sporet. Limte forstavnen på plass.
Ror
Limer fast en kloss bak. Den illuderer den delen av roret som er over vann.
Sparkling av sprekker
Det er ikke til å unngå at det blir sprekker mellom bordkledningen og platen som står i baugen, og platen akter. Du ser sprekkene på de fleste av bildene på denne siden. Sprekkene sparkles med det snekkere bruker når de trenger formtre. Bland sammen sagflis av det treslaget du jobber med og snekkerlim. Så mye sagflis at du får en seig masse. Sparkle, og puss når det er tørt.
Ikke så veldig pent. Men bra nok.
Dermed er skroget ferdig. Neste skritt er beising av mahognien. Etter at skroget er beiset, setter du inn spanter av eik.
Gå til: