Stoler med hullete rotting er triste greier. Det finnes mange av dem. Motsatt er det fint med en gammel stol med ny rotting. Jeg har hatt en hobby med å sette i stand stoler med skader i mere enn tyve år. Jeg har flettet mange stolseter.
Jeg beskriver ikke fletting med rotting i detalj. Det blir det viktigste. Det er ikke vanskelig. Kopier det gamle setet! Det finnes sikkert fine ting om fletting på nettet.
Prosjektet denne gang er nye seter på fire femtitallsstoler tegnet hos Rastad og Relling arkitekter.
Før jeg flettet en stol første gangen, oppsøkte jeg Blindeforbundet for å få en hjelp. Blindeforbundet hadde et verksted i Sporveisgata i Oslo med 4-5 ansatte som tok imot stoler fra hele landet. Han som var formann hadde normalt syn. Jeg lærte det viktigste av dem. Jeg husker kommentaren fra én av dem. «Det er ikke vanskelig for deg dette. Du kan jo se du.»
Ta vare på det gamle mønsteret du klipper av. Man kopierer den originale flettingen.
Fire lag
Jeg tar med det enkleste her. Jeg beskriver flettingen i ryggen. Den står på høykant, så det gir mening å skrive vannrett og loddrett. Dette er 5-6 mm brei rotting. I mangel av et godt ord, kaller jeg rottingen jeg fletter med for tråder. Rottingen skal ligge i vann over natta, så den blir fleksibel og lett å jobbe med.
Det vanlige er at trådene kommer ut gjennom hull treverket, fra baksiden. Alle de vannrette trådene er første lag. Andre lag er alle de loddrette trådene. Andre lag ligger foran første lag. Lagene er ikke flettet i hverandre. Det er ingen fletting når man trer første og andre lag.
Så begynner flettingen i tredje lag. Man starter gjerne midt på med én av de diagonale trådene. Man kommer opp av et hull som er borret i kanten. Man trer ned i et firkantet hull og opp i neste firkantede hull. Videre opp og ned til andre kanten og ned i et hull i kanten. Firkantene lages av de vannrette og loddrette trådene. Alle diagonalene i én retning er tredje lag.
Fjerde lag dannes av fletting av diagonalene som er nitti grader på trådene i tredje lag. Samme fletting som i tredje lag. Ned i ett firkantet hull, opp i neste firkantede hull.
Etter fjerde lag legges det ofte en pyntelist som dekker alle hullene i kanten. Pyntelisten er festet med 2mm rotting.
Stramt
Et viktig tips. Det blir gjerne for stramt. De vannrette trådene som er rette når man trer, bukter seg opp og ned når setet er ferdig. Man må starte med slakke tråder i de to første lagene. Jeg har endt opp med å bruke et kosteskaft på tvers av flettingen. Jeg legger kosteskaftet tvers over setet, oppå karmen på hver side. De vannrette trådene i første lag kommer da opp av et hull på én side. Går over kosteskaftet og ned i et hull på motsatt side. Når alle de vannrette trådene er tredd, flyttes kosteskaftet slik at det blir liggende på tvers under alle de loddrette trådene i andre lag.
Komplisert fletting
Så langt den enkle flettingen. Jeg har faktisk ingen stoler med enkel fletting her hjemme. Men jeg har fire stoler med den vanskligere flettingen du ser bilde av her. Hver av de vannrette trådene i den enkle flettingen er erstattet av to smale vannrette tråder. Det samme ser du på den gamle stolen i hovedbildet på toppen av siden. Hver av de loddrette trådene er erstattet av to smale loddrette tråder.
Da legger man første lag med alle de vannrette trådene. To smale tråder fra hvert hull. Ingen fletting i første lag. Når man begynner på andre lag, fletter man de loddrette trådene inn i de vannrette trådene.
Tredje og fjerde lag med diagonalene blir som beskrevet for enkel fletting. Her er det én tråd fra hull til hull, ikke to tråder som i første og andre lag. Opp gjennom et hull i kanten, ned i et firkantet hull. Opp i neste firkantede hull. Se på bildet av wienerstolen hvis du vil skjønne flettingen.
Det er ofte elegante mønstre på ganle stoler. Mer komplisert enn det jeg har skerevet her. Som sagt, kopiér den gamle flettingen. Den er jo også tilpasset hullene. Jeg har samlet avklipp av gamle stolseter. Mest for moro.
Dette tar tid. Du kommer ikke langt første kvelden. Jeg brukte 6-8 timer på hver av Bambistolene. Trådene i Bambistolen går ikke gjennom et hull i karmen. På Bambistolene er det 5-6 mm bred rotting som på et vis er surret rundt karmen.
Beis
Rottingen er ofte beiset på gamle stoler. På den gamle stolen øverst på siden har jeg bare flettet setet. Ryggen var uten skader. Setet er beiset i samme forsiktige farge som ryggen. Herdins beis. Wienerstolen er med natur rotting. Bambistolen ble beiset med svak brunfarge, etter at jeg tok bildet
Svak rotting?
Jeg har kjøpt rottingen på nettet fra Sloyd-detaljer.no. Jeg har problemer med disse fire siste arkitekt- stolene. Mari og Øystein som eier stolene, er arkitekter begge to. Jeg er redd rottingen er svak.
Rottingen røk én gang mens jeg flettet. To ganger har en tråd røket når jeg har prøvesittet under en middag med ferdig flettet stol. Det er lett å fjerne en enkelt tråd og tre inn en ny. Men rottingen skal ikke ryke! Og rottingen jeg har dratt ut, har virket stiv og svak. Jeg har beiset reparasjonstråder jeg kan tre inn.
Jeg har to tanker om hva som kan være feil. Enten har flettingen blitt for stram. Jeg har prøvd å la de to første lagene være slakt. Det har bedret seg litt fra stol til stol. Men fortsatt er flettingen ganske stram når rottingen er tørr. Jeg har sjekket tidligere stoler. Noen av dem er stramme. Jeg tror at trådene slakkes i bruk. Jeg tror ikke at dette er problemet.
Andre forklaring er at det ikke er topp kvalitet rotting. Jeg har kjøpt på nettet én gang før uten problemer. De første stolene mine ble flettet med rotting kjøpt på Bindeforbundets verksted. Det er klart at et profesjonelt verksted vet hvor de får tak i den gode rottingen. Kanskje er Sloyd-detaljer.no vendt mot hobbymarkedet. Opptatt av barn som skal lage luftige julestjerner av rottingttrådene.
Jeg vet ikke hvordan dette går. Jeg har reservetråder jeg kan tre inn her og der hvis dette går dårlig. Går det galt, må jeg tre alt på nytt. Før en eventuell omstart, vil jeg oppsøke profesjonelle som kan gi råd. For ti år siden hadde jeg en lang og morsom samtale med en håndverker med verksted i Milano. Jeg husker hvor verkstedet lå, men jeg har selvfølgelig ikke navnet hans.
Jeg skal skrive mer, når stolene har vært i bruk en stund.
Rotting på rull
Det er laget nye møbler de siste femti årene med rotting. Da er det ikke stoler med tradisjonell fletting. Rottingen må være flettet i en slags vevstol. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er store mengder håndarbeide her. Jeg tror det ligger mange timers arbeide bak én meter vev. Selges på rull.
Feste blir litt som et maleri med lerret og blindramme. ‘Rottingstoffet’ legges over en ramme som lerret over blindramma i et maleri. Stoffet klemmes fast med lister. Skruer gjennom listene og inn i blindramma. 250 kroner for ett stykke 58×98 cm hos Clas Ohlson. Kan også brukes i lette og elegante skapdører. Festes på samme måten i en skapdør.
Gå til: