Modellert i leire. Støpeformen er laget i gips.
Gaver, lette å lage. De er støpt i såpe. Dette er ikke pretensiøst. Alle vet at såpe ikke varer evig. Om et par år blir de brukt i dusjen.
Blåleire
Jeg har en bok i bokhylla fra Det Beste, gitt ut i 1981. Hobby og håndverk. Bildene her er mine, men jeg har lært av boka. Leira er kjøpt hos Panduro. Første trinn er å lage figuren i leire. Så snart du er fornøyd med det du har laget, kan du lage støpeformen i gips. Leira behøver ikke tørketid før du går videre. Siden figuren skal ‘masseproduseres’ modellerte jeg tre versjoner å velge fra.
Støpeform 1
Modellen du skal støpe må ikke være for komplisert. På disse damene kan jeg tegne to streker, én nedover langs hver side. Disse strekene er ytterkanter. Ingen del av figuren går lenger ut. Da kan jeg lage én form på hver side av streken, og trekke formene fra hverandre, når såpemassen er kald.
Jeg laget faktisk en strek ned langs hver side. Brukte deretter kjevle og laget strimler av leire, ca 4 brede. La damen på ryggen og festet strimlen til sidene langs streken hele veien rundt figuren. Dette blir ‘gulvet’ i første form.
Så laget jeg nye strimler av leire og festet dem som vegger. Jeg hadde ikke så mye leire, så veggene ble tynne. Jeg støttet leirstrimlene med lister av tre på utsiden, som du ser på bildet. Jeg var redd for at veggene skulle ramle utover når gipsen ble helt i. Gipsen presset ikke. Jeg kunne ha droppet trelistene.
Det blir en trakt nederst, altså under sokkelen, der såpen skal helles i.
Fyller med gips. Det første laget skal pensles på leira med pensel, for å sikre at detaljer blir riktige. Deretter fingre eller spatel. Gipsen tørker og jeg fjerner strimlene. Leirstrimlene slipper lett, både mot gipsen og langs sidene av figuren.
Vaselin
Klart for form nummer to. Lager først seks spisse groper med forsenker i form nummer 1, for å sike presis sammenføyning av to ferdige former. Smører vaselin på det flate partiet av gipsen som danner en slags flens utenfor kroppen i form nummer 1. Lager nye leirstrimler og fester dem i ytterkant.
Støpeform 2
Gipsen legges først på med pensel. Deretter brukes fingre og spatel for å fylle opp det som blir form nummer 2. Det er nå vaselin i midten mellom form 1 og form 2. Når gipsen i form 2 har størknet, er det ganske lett å skille formene. Leirfiguren slipper nesten uskadd fra det hele. Skrubber bort rester av leire. Skrubber litt forsiktig for å unngå skader på gipsen. Ser etter om det er partier av formene hvor kanten vender litt innover. Er det innoverkant, vil ikke figuren slippe formen. Skjærer bort gips med kniv i to eller tre korte partier av innoverkant.
Klar til støp
Smører vaselin i de to gropene som er selve figuren. Ikke mye, ikke lite. På de ferdige såpestykkene ser man nesten ikke vaselinen. Hvis det er litt blankt av vaselin på den ferdige såpa, kan man pakke rundt litt håndklepapir. Da er alt matt og fint. Smører også den første centimeteren av det flate partiet på utsiden av kroppen med litt vaselin. Det sikrer mot lekkasje i skjøten mellom formene.
Setter de to formene sammen. Fester med fire tvinger som jeg skrur til helt løst for ikke å ødelegge formene. Hvis én tvinge faller av, blir de to formene holdt sammen av de trer gjenværende tvingene.
Såpe
To varianter av såpemasse. Klar og blakk eller transparent og opak som det heter hos Panduro. Den blakke massen er hvit. Såpa smeltes i vannbad. Smelter ved 54 grader. Temperaturen i såpa skal ikke overstige 85 grader. Denne kroppen er en enkel form som blir fylt helt ut, uten problemer.
Den transparente såpemassen er flott hvis figuren får lys bakfra. Massen som er blakk og hvit er morsom med litt rød farge. Damen blir matt og lyserød og lekker som en marsipangris. Høyre såpe i det øverste bildet er laget med opak hvit og litt rød farge. Rød og blakk svart farge fra Panduro. Blå og gul farge fra Sløyd-Detaljer.no
Den flytende såpa er i en liten gryte fra vannbadet. Heller i. Såpa er tyntflytende og fyller formen godt.
Den vakre rosa damen ga tanken om en spinoff. Jeg skal lage en mindre form til en figur i marsipan.
Finpuss
Det er nesten ikke finpuss. Støpegrader i sidene skjæres av med kniv. Små leirerester fra formen fjernes også med kniv. Sokkelen skjæres til så figuren står støtt. Beina var litt for breie i nedkant. Jeg har skåret bort en del såpe på de ferdige figurene, slik at leggene er smalere enn på leirfiguren.
Søl
For 20 år siden laget jeg to enkle figurer for såpestøp. Støpte 20-30 figurer. Det lakk under støping. Først litt. På de siste figurene lakk det masse. Den utette skjøten mellom de to formene ble etter litt tid fylt av såpe som ble kald og størknet. Så formen lot seg fylle. Jeg støpte i balje for å samle opp det som rant ut. Formene endte i søpla.
Jeg har ikke hatt lekkasje denne gangen. Leirstrimlene jeg har brukt er 4 cm breie. Jeg har på en måte 4 cm flens på tre sider av kroppen som vil stoppe tilløp til søl. Jeg har også laget formene ganske tykke, hver av dem er 6 cm tykke. Det er mulig at formene nå er så stive at jeg ikke får problemer. Kanskje hjelper de seks spissene jeg denne gangen laget med forsenker i den første formen.
Inspirasjon
Idéen til såpefigurene kommer fra de fanatstiske skulpturene Nico Widerberg har laget i glass.
Jeg finner bestandig bilder på nettet når jeg skal lage en ny figur. Printer ut. Planen var å lage en litt luben modell. Går du inn på Pinterest.com og ber om å få Tykk dame, vil skjermen flomme over av vakre former. Jeg endte opp med en slankere figur enn opprinnelig tenkt. Det er disse to bildene jeg har fulgt tettest:
Gå til: