Det var tre brede og tre smale sprekker som måtte tettes. I tillegg var det deler av to bord som var markspiste og dårlige, i enden, der de møtes midt på båten. Også kanten av de to bordene var markspist. Kanten er viktig, fordi den er feste for naglene.
Sprekkene ble reparert med ved å frese ut 20 mm breie og 5-6 mm dype spor. Spiler ble tilpasset sporet. På kanten av de dårlige bordene ble det med et 20mm bredt fresehode frest bort 6 mm i dybden av den dårlige veden. Det dårlige ble erstattet med et nytt tynt furubord. Alt ble limt med West epoxy.
Reparasjon av bord
To av bordene var markspist i enden. I tillegg var det så mye markhull i kantene på de to bordene, at det ikke var feste for nagler på et 70-80 cm langt strekk. På bildet nedenfor er det frest bort noe. Det gir et godt bilde på utgangspunktet for reparasjonen.
Vi måtte begrense området hvor vi skulle felle inn nytt materiale. Det er markhull også utenfor det vi reparerte. Jeg tror det er områder på til sammen ett A4 ark hvor vi ikke har erstattet bord ved å frese bort det dårlige. Vi kunne se markhullene fra utsiden, men så ingenting fra innsiden. Vi lot det være slik. Vi reparerte bare de områdene som var så svake at det ikke var hold for nagler.
Det første vi gjorde var å frese spor til 6 mm spiler i kanten av bordene. Spilene ble limt fast med epoxy.
Tabbe
Reparasjonen av kantene ville jeg ha gjort på en annen måte, hvis jeg skulle gjort jobben en gang til. På bildet øverst på siden ser du at det er et ca 80 cm langt strekk med nye spiler i kanten av bordene. Vi fjernet naglene i dette 80 cm lange området, før vi begynte å frese bort markspist materiale. Det var dumt.
Skulle jeg gjort dette en gang til, ville jeg delt dette området i tre. Først ville jeg reparert det midterste området, hvor bordene møtes, og bare fjernet naglene i dette midterste området.
Problemet er omtalt i Vedlikehald fra Oselvarverkstaden. De sier fjern annen hver nagle, hvis du skal skifte flere nagler i en rekke. Bordene i en ferdig naglet båt er helt sikkert under sterkt strekk og press. Da vi åpnet det 80 cm lange stekket, trakk bordene på hver side av åpningen seg litt sammen i bredden. Vi klemte bordene sammen, og vi hadde ikke lenger 20-30 mm overlapp. Vi hadde et overlapp på knapt 1 centimeter. 1 cm er for lite overlapp, når man skal feste bordene sammen med nagler.
Vi så problemet tydelig når vi presset ytterste bord mot innerste. Hvis vi forsøkte å sette en nagle inn i det gamle hullet i det ytre bordet, traff den ikke det gamle naglehullet i det indre bordet. Den traff 1 til 1.5 cm lenger ut. Den traff helt i kanten av bordet, hvor det ikke er noen styrke. Begge bordene hadde krympet i bredden i løpet av de to ukene sprekken hadde vært åpen.
Vi var derfor nervøse da vi satte inn de første naglene. Vi hadde for lite overlapp. Vi startet med naglene i hver ende av den 80 cm lange åpningen. I løpet av naglingen klarte vi å dra bordene sammen! Det hele ble bra til slutt.
Men jeg er sikker på at vi hadde hatt en lettere jobb hvis vi hadde tatt midtpartiet først, og naglet dette partiet ferdig. Deretter kunne vi åpnet på hver side av midtpartiet.
Tanken med å åpne ett langt strekk, var at kanten av bordet som vi freste bort, skulle erstattes med èn lang spile på hver side av skjøten. Hadde vi delt jobben i tre, måtte vi brukt til sammen fire spiler. Èn kort spile på hver side av skjøten mens vi reparerte midtpartiet. Èn kort spile på hvert bord mens vi reparerte lenger ute. Limet er sterkt. Disse fire spilene ville vært solide nok i massevis.
Markspist bord
Etter at kantene var ordnet, ble deler av bordet fjernet med overfres og stemjern. Innsiden av bordet, ca 5mm, ble beholdt for å støtte den nye skiva som skulle felles inn. Et område ble fjernet i enden av hvert av bordene. Her er høyre bord klar for en ny 6mm tykk furuskive:
Denne furuskiven limes fast med epoxy. Jeg er usikker på om det er OK å bruke epoxy på en furuskive som dekker et så stort område. Problemet er at bordene utvider seg i bredden når de trutner i sjøen. Epoxy er hardt og kan ikke følge denne utvidelsen. Jeg tror epoxy er OK for spilene som dekker sprekker. Spilene er bare 20mm breie. Dette er en 11 cm bred furuskive. Men dette er den eneste metoden vi ser for å reparere dårlige bord. Vi prøver og tester. Vi skal melde fra hvis det ikke går bra.
Erfaring så langt
Det går bra! Kommentar etter fire sesonger i sjøen: Alle reparasjonene er gulle gode. Det er ikke tegn til sprekker eller andre skader rundt de innfelte bitene. Bitene er dekket av olje og bunnstoff. Alt ser bra ut.
Lusing av sprekker
Oselvarverkstaden har en video hvor de viser metoden vi brukte for å tette sprekkene: Reparasjon av sprekker i bord
Det var tre smale og tre brede sprekker. Den ene sprekken var 10mm på det bredeste. Det ble frest spor fra utsiden av båten, 5-6 mm dype. Vi spikret fast en støtte 55mm fra senter av sprekken. Støtten, som du ser på bildet nedenfor, er nødvendig for å få et rett spor. På bildet nedenfor er det i tillegg frest ut to spor for korte luselister. Nærmere kanten av bordet. De skal dekke områder med mye markhull.
Tørre bord
Når vi jobber i vårsola nå, er bordene tørre. Da er sprekkene bredere enn de er når båten ligger i sjøen og har trukket til seg vann. Vi kunne se på gammel og størknet fugemasse at den største sprekken var 6mm da massen ble lagt i. Da var ganske sikkert bordet fuktig. Nå var det tørre bord. Sprekken var 10mm.
Det var også en sprekk som ble frest med 20 mm fres. En spile ble tilpasset nøyaktig i bredden. På tiendels millimeter. Da spilen skulle limes noen timer seinere, var det en halv millimeter rom på hver side av spilen.
Vi var usikre på om det var OK å erstatte den 10mm brede sprekken med en spile. Vi hørte med Oselvarverstaden. De freser fra utsiden i tørre bord. Ikke mere enn halve tykkelsen i dybden. Limer med epoxy. Det samme som vi hadde tenkt å gjøre.
Fastspenning av spilene
Tvinger kan ikke brukes. To bordlengder ble festet med tvinge på siden av kjølen. Den ene bordlengden, som du ikke ser, ligger inn mot kjølen og ligger litt høyere enn den du ser på bildet. Kortere bordbiter ble saget til, slik at den ene enden hadde støtte under den ytterste av de to bordlengdene. Det ble holdt på plass av en liten krok oppover som var sagd til i enden av bordbiten. Den ytre enden ble tvunget ned med et tau. Trekantete kiler, brukt ved montering av vinduer, presser spilene ned.
Smale sprekker
Vi regner med at de minste sprekkene blir tette når båten trutner. Når de ansatte på Oselvarverkstaden setter i stand gamle båter, smører de inn de smale sprekkene med sauefett eller talg. Etter tradisjonen.
Hans Dahl. Solgt hos Blomqvist i 2013.
Gå til: