Mekaniske dukker
Denne siden viser detaljer fra jobbinga med tablået med vikingene på besøk i Jorvik. Formålet er å notere ting som kan komme til nytte om 10 eller 20 år. Enten fordi jeg har entret glemselsbobla. Eller fordi en godvillig sjel, etter meg, har tatt på seg å få tablået opp å gå igjen. For å si det rett ut, det er en vrien og sannsynligvis lite takknemlig oppgave.
Det kan være noe å hente her for en som skal lage sin egen scene. Fokus er på egne dukker.
Finn feilen
Dette har jeg mye erfaring med. Rotasjonen kiler seg. Du vet ikke hvor feilen er.
Kjenn på stagene og klaffene bortetter. Er de løse og fine, er de uten feil. Eller er de, hva er uttrykket, stram som en fiolinstreng, stram som en pianostreng? Du har lokalisert feilen.
Fjerne et stag
Det er 20 roterende deler og stag. Er det trøbbel med ett stag, fjern det. Tablået er helt OK med 19 eller 18 eller 17 stag. Fjern samtidig klaffen. Det er enkelt å demontere akslingen til en klaff. Den er enkel å montere.
Nummerering
Kammen lengst til venstre er merket A 1. Klaffen lengst til venstre, sett forfra, er merket med romertall A I. Kammene i øldrikkinga er B, halshogginga C. Kammer som skal på nedre aksling er merket N. Kammer på øvre aksling er P, for oPpe. Det hadde vært bedre med Ø for øvre.
Noen av klaffene har en pil som peker oppover. Kammene har en rund pil som viser rotasjonsretningen. Det er et rødt merke på den enden av en klaff som vender bakover.
Demontering
Ingen deler er limt sammen. Hode og aksling er presset sammen og henger på friksjon. Andre deler er festet med 8 mm skruer. Demontering av kammer er vrient. De sitter trangt. Det kan lett bli behov for å holde akslingen med en telefontang, vri og dra i kammene til de går av.
Derimot er akslingene til klaffene enkle. Hullene er romslige. Lett å fjerne en aksling med klaffer. Lett å montre sammen etterpå. Det er ikke viktig at klaffene står i rett posisjon. De justerer seg inn.
Stag av pianotråd.
Det er enkelt å lage et nytt stag av pianotråd. Lag et øye i den ene enden. Feste øyet i en øyeskrue som sitter fast, for eksempel i en arm. Montere armen og klaffen. Mål hvor det andre øyet skal være. Jeg tror faktisk at samtlige stag ble riktige på første forsøk.
Øyeskruer
Det er en ting man må passe på når man skrur fast nedre øye på staget til en klaff. Øyet øverst på staget må treffe sånn circa midt på øyet på øyeskruen. Det kan bli feil her, at øyet på staget blir litt klemt inn i en krok. Er staget klemt inn i en krok, må du løsne skruen fra klaffen, vri staget 180 grader. Tre skruen inn i øyet fra motsatt side.
Ikke så lett å beskrive med ord. Ser du etter, ser du lett at det er feil. Det er det ofte. Se på bildet nedenfor. Her er det riktig.
Øyeskruene vrir seg lett rundt. På armen ved siden av skruen har jeg markert retningen øyet skal stå. Jeg har presset inn et merke med et lite skrujern. Er retningen på øyet langsetter armen, er det markert en strek langsetter armen. Da ser man gjennom åpningen av øyet hvis man ser på tvers av armen. På bildet over, er det markert en strek langsetter armen.
Skruer som fester armer.
Det er brukt vanlige skruer. De stammes slik at man kjenner litt motstand mot bevegelse. Så skrur man litt tilbake og de beveger seg helt fritt.
Vanskelige bevegelser
Bevegelsene til hodet til Susan er vanskelig. Kroppen er ikke i ro. Det ble ganske bra i første forsøk. Men dette kan lett bli trøblete.
Det andre vanskelige er å få hodet til Clodwal til å treffe hullet når det settes på plass. Det ble også ganske bra i første forsøk. Men jeg fusket litt. Overkroppen til Clodwal er feste med to skruer. Øverste del av ryggen er helt inntil støtten når øverste skrue ble skrudd fast. Korsryggen er 1 mm fra støtten når nederste skrue ble skrudd fast. Da kom halsåpningen litt bakover.
Det er tenkt at halsåpningen skal kunne flyttes litt framover eller bakover ved å løsne på klossen som ryggstøtten er festet til. Legge en flis under klossen i forkant. Skru til, og åpningen er lenger bak.
Lette bevegelser.
Midtre parti, med øldrikking, er seks kammer som hever klaffer. Intet annet. Dette partiet har vært enkelt og uten fikling fra første forsøk til ferdig versjon.
Akslinger til klaffene
Kammene er nøyaktig plassert langs de 10mm tykke akslingene. Klaffene er tredd på de 4mm tykke akslingene, men plasseringen til klaffene sideveis er ikke så nøye regulert. Det ser ut til å gå bra, Jeg har laget stoppskiver til 4mm akslingene, som kan holde klaffene riktig plassert. Jeg har ikke tatt disse stoppskivene i bruk i særlig grad. Det kan vise seg at de må brukes.
Til sist.
Dette skulle være det viktigste. Reservedeler er merket Mekaniske dukker og er lagret i en en plastkasse på loftet. Kassa inneholder også reservedeler til arkene og sjørøverbåtene.
Gå til: